Volkswagens nästa generation Polo R WRC är en försmak av en ny era inom rally. FIA World Rally Championship (WRC) går en lovande framtid till mötes 2017. Nya Polo R WRC blir starkare, snabbare och mer spektakulär. Motorn kommer att utveckla 380 hk/280 kW. Det är cirka 60 hk/45 kW mer än  den nuvarande bilen som har 318 hk/235 kW.

Lättare, bredare och mer större aerodynamisk frihet – Volkswagen har nu tagit fram ett visuellt koncept som avslöjar hur Polo R WRC kommer att se ut kommande säsong. Volkswagen har utvecklat den tredje generationen Polo R WRC sedan FIA (Federation International Automobile) sommaren 2015 presenterade de nya reglerna för den högsta klassen i rally. Efter att redan ha testat de viktigaste komponenterna i det nuvarande chassit går utvecklingen av Volkswagens tredje World Rally Car nu in i ett avgörande skede.

– 2017 års reglemente inkluderar många spektakulära nyheter i världsmästerskapet, säger Jost Capito, Volkswagens motorsportchef.

– I WRC-bilarna kommer i framtiden all den erfarenhet som teamen samlat på sig de gångna åren att ingå. De kommer att bli mycket mer dynamiska, samtidigt som de blir säkrare. Som vanligt arbetar vi noggrant med utvecklingen av nästa generation Polo R WRC. Det viktigaste mellan nu och början av nästa säsong är att få de bästa grundförutsättningarna för att 2017 års Polo R WRC ska bli lika framgångsrika som de två föregångarna.

Ännu mer spektakulära

Cirka 50 mm bredare, 25 kg lättare och med 380 hk/280 kW betydligt motorstarkare, det är de viktigaste fakta för 2017 års rally-Polo. Höjningen av motoreffekten med cirka 60 hk/45 kW har uppnåtts genom att öka diametern på luftrestriktorn från 33 mm till 36 mm. Dessutom kan en elektronisk mittdifferential nu användas. De mest slående visuella förändringarna är den större vingen baktill och en bredare främre spoiler. Bilens minimilängd är nu 3 900 mm och minimivikten har sänkts från 1 200 kg till 1 175 kg.

Även om de tekniska komponenterna redan har provats i ett stort antal tester kommer utseendet på Polo R WRC att förändras väsentligt inför inledningen av säsongen i Rally Monte Carlo i januari 2017. Samtidigt som den sista fasen av utvecklingen av Polo R WRC redan pågår, leder Volkswagen årets världsmästerskap efter att ha vunnit de tre första tävlingarna för säsongen. Volkswagens team är nu redo för den fjärde deltävlingen för året, Rally Argentina, som körs den 21:a till den 24 april 2016.

Volkswagen Group Sverige AB

Foto/Källa: Volkswagen