Audi har vidareutvecklat sin bepansrade säkerhetsklassade limousin och gjort världens säkraste Audi ännu säkrare.  På bilsalongen IAA i Frankfurt presenterades en uppdaterad och ännu säkrare Audi A8 L Security –  med den högsta skyddsklassningen i världen för civila fordon.

Än en gång har Audi gjort sin bepansrade säkerhetslimousin ännu mer robust. Nya uppdaterade Audi A8 L Security har en skyddscell bestående av extremt resistenta material som aramidfiber, speciella aluminiumlegeringar och varmformat pansarstål – vilket ger högre säkerhet och bättre skydd trots en lägre vikt. Uppdateringarna gör att nya A8 L Security uppfyller världens strängaste krav för civila skyddsklassade bilar och efter att skyddet testats enligt ERV 2010-kraven för sprängladdningar möter nya A8 L Security samtliga kriterier för den högsta VR9-klassningen. Den tidigare A8 L Security uppfyllde kriterierna för skyddsklass VR7.

Varje exemplar av den skyddsklassade bilen tillverkas i Audis egen regi i ett samarbete mellan den ordinarie fabriken i Neckarslum och en topphemlig fabrik. I grundutrustningen ingår bland annat en bepansrad kommunikationsbox i lastutrymmet, en radio för kommunikation med världen utanför bilen och selektiv dörrlåsning. På beställning kan bilen dessutom levereras med Audis patenterade nödutgångssystem, ett brandsläckningssystem och ett nödsystem för frisk luft.

Nya Audi A8 L Security besitter en unik position i segmentet av bepansrade lyxfordon. Bilen är den enda skyddsklassade limousinen som erbjuder bepansring i kombination med quattro fyrhjulsdrift direkt från tillverkaren. Tack vare den stora andelen aluminium i karossen är bilens vikt dessutom relativt låg. Dessutom kan den hantera en lastvikt om 600 kilo, vilket är en högre siffra än hos någon av konkurrenterna.

Två motorer finns tillgängliga för den säkerhetsklassade bilen. Den ena 4,0 TFSI, är en turboladdad V8-motor med 435 hästkrafter och 400 newtonmeter. Alternativ två är W12 FSI-motorn med hela 500 hästkrafter och 625 newtonmeter i vridmoment.

Toppfarten är elektroniskt begränsad till 210 km/h med hänsyn till de punkteringssäkra däcken som har exceptionella egenskaper att fungera även i en nödsituation. Hela chassit och den permanenta quattro-fyrhjulsdriften är speciellt anpassat för att möta de höga säkerhetskraven.

Nya A8 L Security kan redan beställas och leveranserna planeras att starta våren 2016.

Audi