Volkswagen presenterar nu en helt ny generation av SUV:en Tiguan. Världspremiären sker på den internationella bilsalongen i Frankfurt (IAA), 15-27 september.  

Efter att ha sålt mer än 2,64 miljoner bilar av den första generationen är det nu dags för nya Tiguan. I det här fallet innebär ”ny” fullständigt ny – revolution istället för evolution. Detta beror på att den andra generationen av Tiguan är den första SUV:en från Volkswagen-koncernen som baseras på den modulära MQB-plattformen.

På den internationella bilsalongen i Frankfurt presenterar Volkswagen fyra versioner av nya Tiguan. De produktionsklara versionerna som kommer att visas är Tiguan i klassiskt utförande men även den sportigare R-Line-versionen och en offroad-version (offroad-versionen kommer dock inte att erbjudas i Sverige).

Den fjärde versionen är konceptbilen Tiguan GTE, en laddhybrid på 218 hk som ger en inblick i framtiden. Med Tiguan GTE blir Volkswagen ensamma i världen om en SUV som är utrustad med solpanelsmodul. Den förnyelsebara elektriciteten som panelen skapar leds vidare till batteriet och på så sätt får bilen årligen en extra körsträcka på upp till 1 000 kilometer med eldrift, det vill säga med noll utsläpp.

10 fakta om nya Tiguan

  1. Design: Nya Tiguans kraftfulla, autentiska SUV-design har gjorts om från grunden.
  2. Teknik: Tiguan är Volkswagen-koncernens första SUV som bygger på den modulära plattformen MQB.
  3. Karaktär: Längre, bredare, lägre – den nya fordonsarkitekturen ger sportigare proportioner.
  4. Versioner: På IAA premiärvisas Tiguan-versionerna R-Line, den klassiska versionen och en version för offroad.
  5. Konceptbil: I Frankfurt presenterar Volkswagen även Tiguan GTE med laddhybriddrift och en bränsleförbrukning på endast 1,9 l/100 km (NEDC, blandad körning).
  6. Innovation: Det nya konceptet med solpanelstak på Tiguan GTE ökar räckvidden vid eldrift.
  7. Säkerhet: Front Assist med autobromsen City Emergency Brake och Pedestrian Monitoring (fotgängarskydd), aktiv motorhuv (pyroteknisk höjning av motorhuven vid kollision med fotgängare), Lane Assist och automatisk multikollisionsbroms är standard.
  8. Interiörutrymme: Lastkapaciteten har ökats till 615/1 655 liter (utökning med 145 liter) även utrymmet i baksätet har förbättrats.
  9. Drivlina: Ökad effekt och upp till 24 procent lägre bränsleförbrukning. På den svenska marknaden erbjuds sex motoralternativ: bensinmotorerna TSI 150, TSI 180 och TSI 220 samt dieselmotorerna TDI 150, TDI 190 och TDI 240.
  10. Marknadsintroduktion: Den svenska lanseringen sker preliminärt våren 2016. Priserna och utrustningsnivåerna är ännu ej fastställda.

Volkswagen Personbilar

Bild: Volkswagen Personbilar.