En undersökning från Däckteam visar att inte ens var tionde bilist har haft nytta av energimärkningen som ska underlätta däckvalet.

Under 2012 infördes en däckmärkning som skulle göra det lättare för bilister att välja däck med hänsyn till miljö, säkerhet och buller. En undersökning från Däckteam visar dock att färre än hälften av bilisterna (43 procent) känner till denna märkning, och inte ens var tionde (8 procent) har använt sig av den när de valt däck.

–         Det är många faktorer att ta hänsyn till när man köper däck. Först och främst ska man välja däck- och mönstertyp utifrån bil och körstil. Först därefter är det relevant att börja titta på energimärkningen, annars finns det risk att märkningen blir missvisade. Ta därför hjälp av en däckhandlare i första hand, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam.

Energimärkningen är gemensam för hela EU. Märkningen visar energieffektivitet (rullmotstånd) och väggrepp vid vått väglag samt bullernivå. Då däcken står för ungefär en femtedel av bilens bränsleförbrukning kan rätt däck minska bränsleförbrukningen med upp till tio procent*.

–         När man pratar med konsumenterna är det främst ljudnivån de tittar på vid val av däck. I första hand hur däcket påverkar ljudet inne i bilen. Den bullernivå som märkningen visar avser yttermiljön, alltså hur däcket påverkar gatumiljön, vilket inte är avgörande för särskilt många däckköpare, säger Thomas Widén.

www.däckteam.se