Här är de första officiella bilderna på nya Skoda Fabia. Bilen har världspremiär på bilsalongen i Paris i oktober och lanseras i Sverige i mitten av januari 2015. Mycket är nytt i den nya generationen, nedan reder Skodas chefsdesigner Jozef Kaban ut exakt vad.

Fråga: För några månader sedan presenterades designstudien ”Vision C” som en försmak på Skodas framtida designspråk. På vilka sätt återspeglas detta i nya Fabia? 
Jozef Kabaň: 
Med ”Vision C” ville vi visa hur Skoda kan kombinera funktionalitet med en uttrycksfull o ch mer förfinad design. Detta är nästa steg i varumärkets utveckling och där Fabia blir först ut att bevisa detta. Genom att använda vissa element från Vision C har nya Fabia blivit med uttrycksfull, dynamisk och sportig.

Fråga: Varför mer emotionellt?
Jozef Kabaň: Kraven på ett bilmärke och dess design förändras över tiden. Under de senaste åren har Skoda tagit för sig genom att bygga bilar med stor funktionalitet och stort utrymme. Nu känner vi att det är rätt tid att skapa en starkare koppling mellan funktionalitet och uttrycksfull design. Man kan säga att vi tar ett steg närmare våra rötter. Skoda har en tradition att bygga designorienterade bilar fulla av känslor. Som exempelvis den legendariska Skoda Popular Monte Carlo 1930. Vi vill leva upp till den standarden också idag. 

Fråga: Kommer mer känslor att ske på bekostnad av nya Fabias praktiska kännetecken? 
Jozef Kabaň: Nej, snarare motsatsen. Trots mer känsla kommer Fabia att behålla sina karaktäristiska fördelar och blir nu ännu mer rymlig, praktisk, ekonomisk och smart. Vi har utökat utrymmet på en rad viktiga områden. Bagaget är större och har nu störst kapacitet i klassen, interiörutrymmet har också blivit både bredare och längre. I tillägg till detta erbjuder vi också upp till tio ”Simply Clever”-lösningar, såsom ”MirrorLink”-teknologi som gör att du kan spegla din smartphone till bilens system. Bilen har också blivit upp till 17 procent mer ekonomisk och har en rad innovativa assistanssystem som annars bara funnits i bilar i större klasser. 

Fråga: Från ett designperspektiv, vad är speciellt med nya Fabia?
Jozef Kabaň: Under utvecklingen av tredje generationens Fabia har vi fokuserat på att skapa en sportigare bil och gjort designen mer distinkt. Resultatet är en ung, fräsch och modern kompakt bil som sätter nya standards i sitt segment. 

Fråga: Vilka designelement har ni använd för att uppnå detta? 
Jozef Kabaň: Först har vi gett bilen tajtare proportioner. Nya Fabia är plattare och bredare än tidigare vilket ger den en mer fyllig framtoning på vägen. Den har också skarpare kanter, tydliga linjer med kristalliknande designelement. Detta har gjort att vi lyckats få tydligare kontraster och ett väldigt distinkt samspel mellan ljus och skugga. Allt detta ger bilen en unik och självsäker karaktär.  

Fråga: Bilen upplevs som mer självsäker än tidigare. Är det bara på grund av proportionerna? 
Jozef Kabaň: Inte bara på grund av detta. Fronten på bilen är ett exempel. Vi har designat grillen och strålkastarna på ett sätt så att de upplevs optiskt starkare. Detta gör att bilen också upplevs bredare. De breda och precisionsskurna strålkastarna och dimljusen bidrar också till den här effekten. Den tydliga horisontella strukturen bak på bilen demonstrerar också styrka liksom den kraftiga siluetten som med den höga tornadolinjen ger bilen ett mer dynamiskt uttryck.

Fråga: Allt fler kunder vill addera en personlig prägel till sin bil. Vad kan Fabia erbjuda dem?
Jozef Kabaň: Det finns nu mer utrymme att skräddarsy sin Fabia än någonsin tidigare. 15 olika färger finns tillgänglig, liksom speciella färgkoncept som ger kunden chansen att individuellt anpassa exempelvis färg på tak, fälgar och backspeglar. Vi erbjuder tre olika utrustningsnivåer och ett flertal valmöjligheter för bilens interiör.  

Fråga: Vad är signifikant med de kristalliknande elementen? 
Jozef Kabaň: Skoda är stolta över sitt arv. De skarpa linjerna, tydliga konturer och de fina skärningar av Fabias strålkastare är en hyllning till Tjeckisk tradition av glaskonst och höga nivå på precision och högkvalitativ finish. Baklyktorna är i detta avseende särskilt imponerande.

Skoda

Foto: Skoda Sverige