DLS-500HP_PHU02Facom presenterar en ny, högeffektiv arbetsstation för säker sammanpressning av spiralfjädrar.

Byte av spiralfjädrar och, i många fall även stötdämpare, kräver att fjädrarna hålls ihoptryckta under processen. Fjädrar har efter hand blivit hårdare och hårdare, speciellt när det gäller skåpbilar och fyrhjulsdrivna fordon, och en del verkstäder saknar den lufttrycksnivå som krävs för en effektiv komprimering. Facom är medvetna om de höga kraven på säkerhet och effektivitet och har därför utvecklat DLS.500HP, en arbetsstation för fjäderspänning som kan anpassas för luftskretslopp med lågt lufttryck.

Den pneumatiska arbetsstationen är kraftfull och ger upp till 1 226 kg tryck, vilket gör det mycket enkelt att trycka ihop fjädrarna. Den är också gjord för att vara högeffektiv med 1 200 kg tryck som endast kräver 6 bars tryck från lufttillförseln. DLS.500HP har en total arbetslängd på 440 mm och det medföljer två gafflar som klarar fjäderdiametrar från 78 mm till 182 mm, vilket passar för 95% av den europeiska fordonsflottan. Ytterligare gafflar, lämpliga för ett antal märken och modeller vilka inte omfattas av de som levereras med arbetsstationen, finns också tillgängliga från Facom.

DLS-500HP_PH01Enheten har tre viktiga, inbyggda säkerhetselement: en skärm som måste stängas innan kompressorn kan användas, en pneumatisk säkerhetsventill som förhindrar att käftarna öppnar sig om lufttillförseln inte skulle fungera och en automatisk kontrollerad spänningshastighet på 10 mm/sek. Omfattande säkerhetstester har också utförts på luftcylindern, som kan motstå temperaturer från -40 till +100 graders Celsius. Kompressorn har också körts under 10 500 cykler vid 10 bar (max tryck) utan några problem. Både cylindern och ramen är kraftigt förstärkta för att kunna motstå de höga trycken som genereras.

Med en vikt på endast 46kg, är arbetsstationen också gjord med tanke på effektivt utnyttjande av verkstadsytan – den mäter 590 mm x 590 mm x 1430 mm. Arbetsstationen är CE-certifierad enligt Maskindirektivet av ett oberoende laboratorium och är den enda fjäderspännaren på marknaden som i alla avseenden uppfyller kraven inom Europeiska Maskindirektivet.

Michael Demant, Marketing Koordinerare för Facom i Skandinavien säger: “Vi söker konstant efter nya sätt att förbättra våra produkters säkerhet och effektivitet. Med den nya fjäderspännaren kan nu verkstäderna utföra fjäder- och fjäderbensbyten på ett säkert sätt och på snabbast möjliga tid.”

Du hittar mer information om Facom eller din närmaste leverantör på www.facom.com.