abb-snabbladdning

ABB tar hem kontrakt på landsomfattande infrastruktur för snabbladdning av elbilar i Nederländerna med en laddningsstation var 50:e kilometer för alla 16,7 miljoner invånare.

2013-07-08 – ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget tillkännagav idag att företaget har valts av Fastned som leverantör av laddare till mer än 200 snabbladdningsstationer för elbilar i Nederländerna. Utbyggnaden innebär en snabbladdare inom 50 kilometers räckvidd för landets alla 16,7 miljoner invånare.

Var och en av Fastneds mer än 200 stationer längs de nederländska riksvägarna kommer att utrustas med ett antal snabbladdare med multi-standard från ABB, bland annat modellerna Terra 52 och Terra 53, som klarar att ladda en elbil på 15-30 minuter. De första Terra-laddarna ska enligt plan levereras i september 2013. Stationerna, vilka kommer att förses med soltak, väntas vara färdigbyggda 2015.

Nederländerna är det folktätaste landet hittills som satsar på ett landsomfattande stationsnät för snabbladdning av elbilar. Snabbladdarna kommer att placeras inom högst 50 kilometers räckvidd längs alla riksvägar och tack vare ABB:s laddarkonstruktion med multi-standard kommer stationsnätet att kunna betjäna elbilar från alla större biltillverkare i Europa, Asien och USA. ABB:s multi-standard med molnbaserad anslutningsbarhet till webben gör det möjligt för Fastned att erbjuda lättillgänglig laddning och enkla betalsystem och för alla förare.

”Fastned valde ABB för vår beprövade expertis när det gäller att bygga och serva landsomfattande laddarnät för elbilar”, säger Ulrich Spiesshofer, medlem i ABB:s koncernledning och ansvarig för divisionen Discrete Automation and Motion. ”ABB kommer att leverera laddarna inklusive branschledande programvarulösningar för fjärrstyrning och fjärrservice samt anslutningsbarhet till prenumerantbaserade affärs- och betalsystem.”

Varje webansluten snabbladdare från ABB erbjuder en mängd distansbaserade möjligheter, såsom fjärrassistans, fjärrstyrning, fjärrservice och fjärruppgradering av smart programvara. ABB:s konstruktion med multi-standard stödjer alla standarder och protokoll för snabbladdning, exempelvis CCS och CHAdeMO. Detta är avgörande för att upprätthålla kompatibilitet mellan tekniken för elbilar och laddare som har en mycket hög utvecklingstakt under de kommande åren samt möjliggöra för Fastned att hålla en hög servicegrad och uppgradera stationsnätet i takt med att ny teknik införs.

”Detta landsomfattande nät av laddningsstationer lägger grunden för utveckling av elbilar i stor skala”, säger Bart Lubbers, en av Fastneds grundare. ”Jag väntar mig ett tävlingslopp inom bilindustrin mot snabbare laddningsteknik och större batterier.”

Planen att införa snabbladdare längs de nederländska vägarna tog form 2011 när Fastned bad departementet för infrastruktur om lov att etablera ett stationsnät för snabbladdning av elfordon. I december 2011 presenterade regeringen en offentlig upphandlingsprocess gällande utbyggnaden av laddningsstationer vid de 245 servicestationerna längs de nederländska riksvägarna. Fastned vann koncession för 201 stationer.

Läs mer om ABB:s infrastruktur för elbilsladdning här.