Det är inga Lady Gaga-utstyrslar bakom ratten om svensken får välja. Mer än tre av fyra väljer komfort framför stil när de kör bil. Endast var femte kombinerar stilfullhet med komfort i kupén. Nordens mest komfortabla är dock norrmännen där nära nio av tio väljer avslappnat och bekvämt framför ratten.

– Bilen verkar än så länge vara en fredad zon från modebloggare och ”dagens outfit”, säger Anna Madsen, nordisk marknadschef på Holiday Autos.

– Ur ett trafiksäkerhetsperspektiv gläds vi åt att så många väljer komfortabla kläder i bilen eftersom det troligen innebär mindre distraktionsmoment för förarna.

Mer sofistikerade klimatanläggningar gör att svenskar slipper välja bilklädsel utifrån växlande väder och vind. Istället väljer man att fokusera på kläder som sitter väl mot kroppen och som känns bekväma.

– Men trots klimatanläggningar är det fortfarande värt mödan för föräldrar att ägna en tanke åt barnens klädsel i bilens baksäte, säger Anna Madsen.

– Eftersom klimatanläggningar ofta har mindre effekt i baksätet än i framsätet blir det ofta extra varmt på sommaren och extra kallt på vintern i baksätet.

Hur klär du dig när du ska köra långt?

”Jag kombinerar stil med komfort”
Svenskar – 22%
Norrmän – 12%
Danskar – 20%

”Jag tycker om att vara snygg när jag kör bil”
Svenskar – 2%
Norrmän – 1%
Danskar – 3%

”Jag klär mig avslappnat och bekvämt”
Svenskar – 76%
Norrmän – 87%
Danskar – 77%

Holiday Autos undersökning genomfördes under 2012 och besvarades av 3360 svenskar.