Ove Lindberg nuvarande bil. En Chevrolet Impala cabriolet från 1958.

Ove Lindberg nuvarande bil. En Chevrolet Impala cabriolet från 1958.

Det började med en Opel Admiral, men målet var alltid en Chevrolet Impala Cab -58, och nu står den på gården hemma hos Ove Lindberg. Han är en sann entusiast som engagerat sig i Classic Chevrolet Wingclub.

Den väcker uppmärksamhet när den glider fram på vägen ut från Enköping, Ove Lindbergs Chevrolet Impala Cabriolet från 1958. Men så är den också en av endast cirka 50 stycken som finns i Sverige.

– Av dem är det nog 25 till 30 som åker på vägarna i landet, säger Ove som bor i nybyggt hus utanför Enköping.

Han har alltid tyckt om att ha en skiftnyckel i näven och hans första bilköp var en Opel Admiral. Den följdes av en Triumph sportbil och bilar som har passerat hemma i garaget är också tre Cadillac cabriolet, Buick Riviera, Camaro och senast en Bonneville cab från – 66. Den första Chevrolet Impala -58 var en sportcoupe. Den fick han, efter två års tjat på den tidigare ägaren, köpa 1989.

Chevrolet Impala cabriolet från 1958.

– Jag har alltid tyckt att Chevrolet Impala -58:or är det vackraste som rullat på väg. När cabben kom var den relativt billig och många skrotades därför när de blev gamla. Idag är det en rätt ovanlig bil.

Den definitiva drömbilen
Bilarna som han haft under åren har han sålt vidare när priset varit det rätta. Målsättningen och den definitiva drömbilen är den som han äger idag; en Chevrolet Impala cabriolet från 1958. Den tänker han behålla. Många känner igen just den årsmodellen från filmen Sista natten med gänget, den amerikanska, kultförklarade ungdomsfilmen som blev en stor framgång då den kom 1962.

Bilen är köpt i USA. Oves kompis Per Bessing höll ögonen öppna och hittade den hos ett äldre par i Montana.

Oves Chevrolet Impala cabriolet från 1958 är köpt i USA. Oves kompis höll ögonen öppna och hittade den hos ett äldre par i Montana.

Oves Chevrolet Impala cabriolet från 1958 är köpt i USA. Oves kompis höll ögonen öppna och hittade den hos ett äldre par i Montana.

– Jag köpte den 2007. Den är i bra bruksskick nu men jag vill ha den perfekt, säger Ove som har många delar som väntar på att bli använda. Dem köpte han när han var i USA och bland annat besökte flera Swapmeet; stora marknader för bilentusiaster.

– En sådan marknad går man inte igenom på tre dagar. De är enorma.

SIl-nr-5-097Till vardags jobbar Ove med data, nu senast med installationer av hårdvara åt Försvarets materialverk. Men det han brinner för är bilintresset som för några år sedan blev ännu intensivare i och med engagemanget i Classic Chevrolet Wingclub.

– Jag gick med i klubben 2008 då 1958:orna fick gå med och sa att jag ville sitta i styrelsen och vara medlemsansvarig.

För att få in fler medlemmar har Ove ringt 1.000 bilägare i landet. Medlemmarna har kontakt, hälsar på varandra och möts på olika träffar.

– Jag älskar att hålla på med sånt här; bilträffar och möten, säger Ove.

– Vi som äger de här bilarna är ofta i övre medelåldern, när vi ordnar våra träffar är det familjevänligt. På träffen i Gullspång åkte vi och hämtade pensionärer på äldre­boenden i närområdena för att de skulle få komma ut och åka lite i bilarna. Det var uppskattat.

Text & Foto: Kerstin Karell