Nya Volvo C30 Electric Generation II med Siemens teknologi.

Nya Volvo C30 Electric Generation II med Siemens teknologi.

Med en acceleration från 0-70 km/tim på 5,9 sekunder och snabbladdning på 1,5 timme levererar de första elbilarna från Volvo Cars partnerskap med Siemens kraftfull acceleration och väsentligt förbättrad flexibilitet för kunderna.

Med början sommaren 2013 kommer europeiska leasingkunder att köra och utvärdera en uppgraderad demoflotta på 100 Volvo C30 Electric. Projektet rymmer flera innovativa tekniska lösningar som kan integreras i Volvo Cars framtida utbud av elektrifierade bilar. Den nya motorn från Siemens har en topprestanda på 89 kW (120 hp) och ett vridmoment på 250 Nm.

”Lägger man sedan till den innovativa snabbladdningslösningen, så kan våra kunder utnyttja bilen betydligt mer – både i tid och räckvidd. Och detta sänker i sin tur totalkostnaden för bilen, eftersom kunden får fler kilometer till ett lägre pris. En snabb tiominuters laddning ger energi till ytterligare 20 kilometers körning”, säger Lennart Stegland, Vice President Electric Propulsion Systems, Volvo Car Group.

Siemens är huvudleverantör av elektriska komponenter till de bilar som byggs på den nya och flexibla plattformen Scalable Product Architecture (SPA). Plattformen möjliggör sofistikerad elektrifiering på alla nivåer – från olika typer av hybrider till helt elektrisk drift, utan att påverka vare sig interiör eller lastutrymme.

Världsunik innovation
Den nya snabbladdaren på 22 kW är världens första inbyggda trefasladdare – så liten att den ryms i en elbil. Med ett trefasuttag tar en laddning 1,5 timme (total räckvidd 164 km enligt den Europeiska certifieringscykeln NEDC). Med vanlig enfas hushållsel, 230 V, tar laddningen 8-10 timmar beroende på tillgänglig strömstyrka.
”Vi är stolta över att ha utvecklat denna unika lösning. Genom att kunna erbjuda fler tillgängliga timmar per dag, har vi tagit ett viktigt steg mot en kommersialisering av elektriska bilar, både inom den privata och offentliga sektorn”, säger Lennart Stegland.

Den uppgraderade Volvo C30 Electric-flottan har samma höga säkerhets- och kvalitetsstandard som alla andra bilar från Volvo Cars, däribland en dynamisk körupplevelse och ett behagligt kupéklimat oavsett utomhustemperatur. Bränslekostnaden är väsentligt lägre än för konventionella bilar och kan minska med upp till 2/3 beroende på aktuella bränslepriser.

”Volvo är och har alltid varit en bilproducent som sätter människan i centrum. Med samma fokus och engagemang som har levererat världsledande säkerhetslösningar, satsar vi nu på att producera dynamiska, intuitiva och flexibla elektrifierade bilar”, tillägger Stegland.

Det strategiska partnerskapet mellan Volvo Car Group och Siemens inleddes i augusti 2011 i syfte att gemensamt gå i spetsen för utvecklingen av elektrifierade bilar.
”Vår målsättning är att vara först med den senaste tekniken inom elektrifiering. Den nya C30 Electric-flottan kommer att ge oss kontinuerlig feedback på teknik och funktionalitet, samtidigt som vi närmar oss en framtida serieproduktion”, säger Stegland.