904763_Origo_Mig_4004i_5004i_campaign_imageNya Aristo Mig 4004i Pulse är konstruerad för hög produktivitet och kvalitetssvetsning och tillhör ESAB:s framstående Aristo-serie av svetsmaskiner. Pulsfunktionen gör att den lämpar sig för avancerad svetsning i aluminium och rostfritt stål. Strömkällan Aristo Mig 4004i Pulse utgör, när den ansluts till trådmataren Aristo Feed 3004 eller Aristo YardFeed 2000, ett komplett MIG/MAG-paket. Aristo Feed 3004 kan fås med två olika kontrollpaneler, antingen den avancerade U6 eller den mer sofistikerade U82, medan Aristo YardFeed 2000 kan fås med kontrollpanelen U6. Tillsammans kan dessa produkter öka produktiviteten och svetskvaliteten samt spara pengar tack vare minskad energiförbrukning.

Den lätta universalsvetsmaskinen Aristo Mig 4004i Pulse lämpar sig för modern svetsning av typ MIG/ MAG, pulsad MIG, MMA och TIG. Jämfört med konventionell svetsutrustning väger den elektroniskt styrda Aristo Mig 4004i Pulse 70 % mindre och kräver 70 % mindre golvyta. Den nya utrustningen är därför lättransporterad och lättare att använda i trånga utrymmen. Typiska användningsområden är tillverkning av lastbilar, bussar, släpvagnar, arbetsfordon, tåg och järnvägsvagnar samt vindturbintorn, stålstommar till byggnader, skeppsbyggnad/offshore samt allmän industriproduktion.

För att åstadkomma högt utbyte levererar Aristo Mig 4004i Pulse en svetsström på 300 A och en spänning 32 V vid 100 % arbetscykel. Vid 60 % arbetscykel ökar dessa värden till 400 A och 36 V.

Förprogrammerade synergilinjer ställer in de optimala svetsparametrarna vid svetsning av olika kombinationer av material, tråd och skyddsgas. Medan kontrollpanel U6 kan spara upp till tio svetsscheman i minnet, kan U82 spara 255 och dessutom kan denna panel hantera kundanpassade synergilinjer.
En annan egenskap som bidrar till svetsning av hög kvalitet, även när operatören är mindre erfaren, är ESABs patenterade intelligenta QSet™-funktion som automatiskt ställer in optimala svetsparametrar i kortbågsområdet så att operatören endast behöver justera trådmatningshastigheten.

Vidare begränsar startfunktionen LiveTig startströmmen automatiskt för att underlätta start och förhinda att volframelektroden bränner fast samt SuperPulse (kan fås med kontrollpanelen U82) för svetsning med TIG liknande utseende och minimalt sprut. Krypstart, gasförflöde och varmstartfunktion bidrar till en mjuk och mer direkt start med mindre sprut. TrueArcVoltage™ fås när utrustningen kombineras med ESABs PSF™-svetspistoler, vilket gör att du alltid svetsar med korrekt svetsspänning oavsett kabellängd eller pistolstatus.

Utöver att Aristo Mig 4004i Pulse ökar produktiviteten och gör det möjligt för mindre erfarna operatörer att åstadkomma högkvalitativ svetsning, minskar den tillsammans med tillhörande utrustning även kostnaderna tack vare lägre energiförbrukning. När kylenheten COOL 1 används i samband med vattenkylda svetspistoler, stängs den automatiskt av efter 6,5 minuters inaktivitet för att minska energiförbrukningen medan utrustningen körs på tomgång, detsamma gäller för kylfläktarna i strömkällan. Vidare uppnår ESABs fjärde generationens inverterteknik en effektfaktor på 0,94, vilket innebär ytterligare energibesparing.