Foto: Vianor.

Foto: Vianor.

Sju procent av svenskarna har någon gång somnat bakom ratten, och flera av dem har kört av vägen. Nästan hälften av alla bilförare har dessutom varit nära på att somna när de kört bil. Det visar en undersökning som däck- och bilservicekedjan Vianor låtit genomföra bland drygt 1 000 svenskar.

Trötthet hindrar inte svenskarna från att ge sig ut i trafiken, trots att nästan hälften varit nära att slumra till bakom ratten. En kvinna från södra Sverige har lärt sig av sitt misstag: ”En gång somnade jag och därefter kör jag inte om jag känner mig trött”. En man från norra Mellansverige säger: ”Jag har sinnesnärvaro nog att hålla mig vaken hur trött jag än är”.

Många lyssnar på musik för att hålla sig vakna. Bland bilförare mellan 18-29 år är det numera nästan dubbelt så vanligt att streama musik via exempelvis Spotify än att lyssna på CD. Samtidigt lyssnar sex av tio fortfarande via bilens radio.

Har du någon gång somnat bakom ratten?
Ja, jag har somnat och kört av vägen (2 %)
Ja, jag har somnat men inget hände (5 %)
Nej, men det har varit nära ett par gånger (46 %)
Nej, jag har aldrig varit trött när jag kört bil (32 %)
Jag kör inte bil (12 %)
Annat (2 %)
Vet ej (1 %)

Hur lyssnar du på musik/radio i bilen?
Kassettband (0 %)
CD (12 %)
Bilens radio (66 %)
Streaming (ex. Spotify) (7 %)
SD-kort (1 %)
Jag kör inte bil (8 %)
Annat (1 %)
Vet ej (1 %)