Foto: Vianor.

Foto: Vianor.

Även om du tycker att andra bilister är dåliga på att köra bil, anser svenskarna sig själva vara väldigt skickliga bilförare. Över 80 procent tycker sig köra som medel eller bättre, på en skala 1 till 5. Det visar en undersökning som däck- och bilservicekedjan Vianor låtit genomföra bland drygt 1 000 svenskar.

Svenskarna känner sig trygga i trafiken. Var tionde tycker till och med att deras körkvalitet är av världsklass. Endast tre procent svarar att deras körförmåga är under medel. I norra Mellansverige är tron på den egna körförmågan störst där 14 procent tycker att deras bilkörning är felfri.

Stockholmare minst trygga med släp
Män är mer bekväma med att köra med släp. Hälften av alla män tycker inte att det är några problem att varken köra framåt eller backa med släp. Samtidigt känner endast en av tio kvinnor sig trygga med det. Åldern har också betydelse då gruppen 40-55 år är mest bekväma med släpkörning. Stockholmare känner sig mest osäkra – en av fem skulle aldrig köra med släp.

Betygsätt din egen körförmåga. 1 är katastrofal och 5 är världsklass.

 • 1 (0 %)
 • 2 (3 %)
 • 3 (29 %)
 • 4 (46 %)
 • 5 (9 %)
 • Jag kör inte bil (12 %)
 • Vet ej (1 %)

Känner du dig trygg med att köra bil med släp?

 • Ja, inga problem (32 %)
 • Ja, men inte att backa (27 %)
 • Nej, men jag har kört ändå (8 %)
 • Nej, jag skulle aldrig köra med släp (14 %)
 • Jag kör inte bil (12 %)
 • Annat (1 %)
 • Vet ej (5 %)

Fakta om undersökningen

 • Metod: Webbundersökning
 • Tidsperiod: 2013-02-28 till 2013-03-06
 • Undersökningsföretag: Snabbasvar.se
 • Urval: Representativt urval av svenska befolkningen
 • Antal respondenter: 1 041