Mazda Motor Corporation bygger ny växellådsfabrik i Thailand med en årlig kapacitet på 400.000 enheter. Fabriken skall byggas i Chonburi provinsen till en investering på cirka 1,8 miljarder svenska kronor. Det är den starkt ökade efterfrågan på Mazdas Skyactiv teknologi, som fått det japanska företaget att satsa på ytterligare en produktionsanläggning, vilken beräknas starta tillverkningen under 2015.

Den nya växellådsfabriken skall byggas ungefär fem kilometer norr om Mazdas samägda bilfabrik AutoAlliance (Thailand) Co. och kommer att förse de i denna fabrik tillverkade Skyactiv-modellerna med Skyactiv-Drive automatiska växellådor, samt även till andra Mazda-fabriker runtom i världen. Denna nya fabrik skall ägas till 100 % av Mazda.

Takashi Yamanouchi, Mazdas styrelseordförande, president och CEO, säger: ”Mazda etablerar en ny tillverkningsenhet för att vi skall kunna nå upp till det satta målet om en global tillverkning på 1,7 miljoner fordon till slutet av vårt räkenskapsår, som slutar i mars 2016. Nakanoseki-fabriken vid Hofu Plant i Japan blir även i fortsättningen vår största anläggning för tillverkning av växellådor, men vi har beslutat att starta upp ytterligare en stor växellådsfabrik i Thailands Chonburi provins. På så sätt kan vi mätta den starkt ökade efterfrågan på Skyactiv teknologi och vår tillverkning blir dessutom mer flexibel.”

Fakta
Företagsnamn: Mazda Powertrain Manufacturing (Thailand) Co., Ltd. (MPMT)
Placering: Chonburi provinsen, Thailand
Total investering: 26 miljarder yen
Investeringsdel: 100 % Mazda
Tillverkning: Produktion och försäljning av växellådor till Mazda-modeller
Anställda: Ungefär 500 personer