Alla föräldrar vet hur svårt det är att hålla en ny bil ren och snygg när man har barn och husdjur. Ford har försökt underlätta för mammor och pappor genom att ”barnfamiljtesta” nya B-MAX.

Tekniker har utsatt nya B-MAX för laboratorietester som simulerar värsta tänkbara behandling från barn och husdjur. Här ingår att dränka material i mjölk och läsk, testa klädseln med hjälp av vass ”spikklubba” och utsätta plastdetaljer för en tung gummiboll.

”Genom att testa hur bilen kan hantera allt från spilld läsk till leriga kängor har vi sett till att kupén i nya B-MAX klarar det mesta”, säger Mark Montgomery, ansvarig för materialteknik på Ford Europa. ”Jag har själv småbarn så jag vet hur kladdigt det kan bli.”

Dörrsystemet i nya B-MAX, med gångjärnsupphängda framdörrar och bakre skjutdörrar med inbyggda mittstolpar, gör det enklare än någonsin att ta sig in och ut ur bilen. Prover från alla de olika läder- och tygklädslar som används i B-MAX har testats mot fläckar och ”tvättbarhet” sedan de legat nedsänkta i olika vätskor under ett dygn – eller smutsats ned med jord och fett.

Teknikerna har också testat hur väl bilen klarar av skador som kan orsakas av blixtlås, knäppen och liknande på barnens kläder och väskor. I testen med ”spikklubban” använde man en metallkula med vassa spikar som drogs mot klädseln 600 gånger för att efterlikna skavande blixtlås och nitar; dessutom utsatte man tyget för slitaget från kardborreband.

Plastdelarnas stöttålighet testades i –30 grader, då materialet blir skörare, med en gummiboll tio gånger tyngre än en vanlig fotboll. Klädslarna testades också genom att under 17 timmar i sträck utsättas för 60 000 skrapningar. Metallspikar drogs över plastdetaljerna, och mattorna testades med specialutrustning försedd med grova, starkt nötande hjul.

”Med hjälp av de här testerna gör vi allt vi kan för att bilen ska ha en kupé som ser lika fräsch ut den tusende som den första gången familjen sätter sig i bilen”, förklarar Montgomery.