Varje dag kör tusentals personer bil med alkohol i kroppen. Det nya lagförslaget har syftet att minska rattfylleriet.
– Det är ett bra sätt att få bort onyktra från vägarna, säger Joakim på Alkotestidag.se.

Varje år utför Polisen ca 3 miljoner trafiknykterhetskontroller, och över 30.000 körkort återkallas, enligt statistik från Motorförarnas helnykterhetsförbund. Det är höga siffror, särskilt med tanke på att många olyckor hade kunnat förhindras. I november förra året kom ett nytt lagförslag med syftet att få ner antalet alkoholrelaterade trafikolyckor. Enligt förslaget ska rattfyllerister som åker fast tre gånger inom loppet av sex år förlora sin bil.

Så påverkas du av alkohol i trafiken
0,2 – Promille och du tappar körkortet i minst 12 månader = Motsvarar ca en folköl
0,5 – 1,0 promille = 13 gånger större olycksrisk
1,0 – 1,5 promille = 100 gånger större olycksrisk
1,5 – mer = 150 gånger större olycksrisk

Många har behov av bilen men är helt omedvetna
Joakim på Alkotestidag.se välkomnar förslaget, men påpekar samtidigt att många som kör onyktra inte är medvetna om att de har alkohol kvar i kroppen när de sätter sig i bilen.

– Många personer känner sig ofta pigga dagen efter, men faktum är att det tar längre tid än man tror innan alkoholen försvinner ur systemet, säger han.

Med en alkoholmätare från Alkotestidag.se kan du enkelt se om du är kapabel till att köra bil. Succémätaren AL 7000 visar snabbt ett resultat, både i promille och procent.

– Skulle en alkotestmätare finnas i varje bil är jag säker på att antalet olyckor skulle minska. Det är en livförsäkring som kan förhindra att du åker fast för rattfylleri.

”Blev kall i hela kroppen”
Anders är en av dem som har testat alkomätaren. Han arbetar som säljare och i början av januari i år var han på konferens i Västerås.

På morgonen kände jag mig pigg och fräsch. Jag hade slutat dricka rätt tidigt på kvällen, säger han. Innan Anders åkte från hotellet föreslog hans kollega att han skulle blåsa i en alkomätare. Mätaren visade då 0,25 promille, vilket är över gränsen för rattfylla.

Jag blev verkligen chockad. Det var första gången jag testat att blåsa dagen efter att jag druckit. Jag väntade och klockan tolv låg värdet på 0,00. Utanför parkeringen blev jag stoppad av polisen, jag blev kall i hela kroppen, men allt gick bra.

Alkomätaren räddade mitt körkort och i fortsättningen kommer jag alltid kontrollera att jag är helt körbar innan jag sätter mig bakom ratten.