VBG:s nya 50 mm koppling med fast fångmun erbjuder en nyskapande konstruktion med fjädrande kompressionselement som möjliggör fulla vinkelutslag och gör till- och frånkopplingen snabb och smidig.

575V-2 från VBG är en nyskapande koppling för 50 mm dragögla enligt ISO-standarden, designad för tuffa tag. Den är framtagen för kärror och släpvagnar samt särskilt lämplig för dollies. Konstruktionen med kraftiga kompressionselement betecknas av tillverkaren som ingenting mindre än en världsnyhet.
– Materialet är så styvt att dragöglan styrs in vid tillkoppling och samtidigt tillräckligt elastiskt för att medge 90 graders vinkelutslag. Dessutom går kopplingen att öppna och stänga oberoende dragstångsvinkeln vilket minskar problem och gör till- och frånkopplingen snabb och smidig, säger Gunnar Nyvaller på VBG GROUP TRUCK EQUIPMENT AB. Enligt honom innebär det för en chaufför med många till- och frånkopplingar per dag ökad komfort, stora tidsbesparingar och tryggare rangering.

Beprövad teknik
Förutom ny funktionalitet innehåller kopplingen också ett antal av beprövade VBG-innovationer. – 575V-2 är konstruerad utifrån beprövad och patenterad VBG-teknik. Precis som på alla våra lastbilskopplingar är den utrustad med bland annat roterande kopplingsbult och utbytbar slitklack. Dessa detaljer underlättar instyrningen av dragöglan och minskar slitage, vilket innebär längre livslängd, bedömer Gunnar Nyvaller. – Med 60 års erfarenhet bakom oss inom kopplingsutrustning vet vi att minimering av rörliga delar ger minskat slitage, betydligt lägre underhållskostnader och färre bekymmer. 575V-2 är en unik koppling som ytterligare bevisar ambitionen att vår erfarenhet, tekniska kompetens och innovationskraft alltid står bakom lastbilsförarna och underlättar deras viktiga arbete, säger han.
I likhet med andra produktnyheter från VBG har 575V-2 genomgått omfattande fältförsök före lanseringen. Enligt tillverkaren har den praktiska provningen lett till mycket positiv feedback från de deltagande förare och åkerier. – Kopplingen fungerar verkligen bra. Den är mycket driftsäker, säger Timo Heikkilä på Kantola & Koramo Oy i Finland som är en bland många fältprovsförare.

Komplett produktprogram
Den nya kopplingen finns också i en ännu kraftigare modell för riktigt tunga kärror, nämligen 590VR-2 som är anpassad för extra tunga laster och tuffa förhållanden. Båda kopplingarna kan extrautrustas med en fångmunsförlängare som ger ännu bättre instyrning av dragöglan, och med AM eller PA luftassisterad manövrering för ökat förarkomfort. Dessutom supporterar 575V-2 och 590VR-2 VBG-systemet MechMatic som med luft och oljedimma rengör och smörjer kopplingen helt automatiskt under körning.
– De nya produkterna stärker ytterligare vårt kopplingskoncept som också inkluderar dragstänger, dragöglor, gavlar, dragbalkar, underkörningsskydd och tillbehör. Alla delar samverkar i ett robust och genomtänkt system där varje del optimerats för maximal säkerhet och prestanda samt längre livslängd. Det är vår modell för att skapa branschens pålitligaste lösningar, avslutar Gunnar Nyvaller.