Nu blir det lättare att välja däck. Naturskyddsföreningens guide för energismarta val, Top Ten, listar de mest energisnåla däcken. Om alla i Sverige körde på rätt sorts däck skulle vi spara 500 miljoner liter bensin om året.

– Top Ten är en fantastisk guide för alla som försöker leva mer energisnålt. Just när det gäller energieffektivitet har politikerna lämnat konsumenterna i sticket. Därför är jag glad över att Naturskyddsföreningen har verktyget Top Ten, säger Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.Top Ten Sverige är Naturskyddsföreningens guide för energismarta produkter. Sidan har funnits i ett och ett halvt år listar energieffektiva bland annat vitvaror, båtmotorer, cirkulationspumpar och lampor. I dag finns över 150 produkter listade och sidan uppdateras kontinuerligt i och med att kraven på produkterna höjs.

Om alla bytte till den nya kategorin på Top Ten, marknadens mest energieffektiva däck, beräknar Energimyndigheten att energiförbrukningen kan minska med upp till 10 procent. Detta innebär att vi skulle kunna spara 500 miljoner liter bensin om året om alla svenskar bytte till Top Ten- listade däck.

Ett annat område med stor effektiviseringspotential är belysning och därför finns nu även lysrör listade på Top Ten Sverige. Genom att byta ut gamla belysningsanläggningar mot moderna armaturer med T5-lysrör kan man uppnå en energibesparing på över 40 procent. Förutom att spara energi innebär ett lysrörsbyte många gånger även förbättrad ljuskvalité.

De ständiga förändringarna innebär att nya, mer effektiva produkter knuffar ut de som inte uppnår kraven från listorna och sätter press på producenterna att de varor de producerar ska vara så energisnåla som möjligt.