Ford B-Max och Opel Zafira Tourer har båda utsetts till Årets Familjebil i Motorförarens årliga omröstning. Båda bilarna fick lika många röster och delar därmed på utmärkelsen.

Utmärkelsen Årets Familjebil har delats ut av Motorföraren sedan 1996. I juryn sitter alltid ett antal av Sveriges mest namnkunniga och lästa motorjournalister. Årets omröstning slutade med fyra röster vardera på Ford B-Max och Opel Zafira Tourer, medan Kia Cee’d Sportswagon fick en röst.

De två vinnarna är olika stora, men har gemensamt att de är flexibla och användarvänliga. De stämmer också överens med kriterierna för Årets Familjebil som ska vara praktisk, säker, ekonomisk och dessutom ett bra miljöval.

Den sammanfattande motiveringen för Ford B-Max lyder:
”B-Max smarta lösning med B-stolparna integrerade i bakdörrarna är ett nytänkande som gör bilanvändningen lättare. Den kombinerar dessutom kompakta yttermått med oväntat generösa innerutrymmen.”

Diplomet för Ford B-Max överlämnades till Ford Sveriges vd Anna Müller. Hon har vanan inne efter att Ford Focus vann priset förra året.
– Vi är jättestolta att få den här utmärkelsen två år i rad. Det är extra intressant att vi kommit med en dörrlösning som får ett erkännande.

Den sammanfattande motiveringen för Opel Zafira Tourer lyder:
”Zafira Tourer är en modern och praktisk familjebil i ordets rätta bemärkelse – här åker upp till sju personer säkert och komfortabelt. Tack vare en gasversion går Zafira Tourer även i fortsättningen att få som miljöbil.”

Annicka Troedsson, informationschef på Opel Sverige fick ta emot diplomet för Opel Zafira Tourer.
– Den stora idén med Opel Zafira är de fällbara sätena och under åren har idén förfinats. Funktionalitet och komfort gör modellen till den perfekta familjebilen.

Röster på Ford B-Max

Jan-Erik Berggren, Expressen:
”Det är roligt med nytänkande och Ford har onekligen samlat en hel del av det i sin nya lilla familjebil. B-Max är i all sin enkelhet och sitt nytänkande ett mycket bra familjebilsköp.”

Joakim Dyredand, Top Gear Sverige:
”B-Max bjuder på nytänkande på det praktiska planet. Det backas upp av körglada motorer och ett fint chassi. Allt uppbackat av konkurrenskraftiga ägandekostnader. Maxat!”

Mikael Schultz, Vi Bilägare:
”I första hand för de innovativa dörrarna utan B-stolpe. De förenklar väsentligt insteget till baksätet. B-max har dessutom – för biltypen – ovanligt trevliga köregenskaper och erbjuder fina utrymmen på liten yta.”

Johannes Gardelöf, Bilnyhetsbyrån Car News & Pictures:
”Ford B-MAX är en smart och praktisk familjebil som tar poäng med sina ”bakhängda” skjutdörrar som öppnar hela kupén på vid gavel.”

Röster på Opel Zafira Tourer

Rolf Gildenlöw, TT Spektra:
”Smart, prisvärd, bränslesnål och går ju även att få i en version som också klarar de nya tuffare miljöbilsbestämmelserna.”

Margareta Rost, Motorföraren:
”Oväntat rolig att köra. Går att anpassa på alla möjliga sätt. Det finns smarta tillval för den som har speciella önskemål om inte standardutrustningen räcker till. Går att välja diesel-, bensin- eller gasmotor.”

Jonas Fröberg, Svenska Dagbladet:
”Foträt, ja. Praktisk, ja. Modern, ja. Tråkig, nej. Familjebilen tagen till en ny dimension där begreppet praktisk känns spännande.”

Mikael Stjerna, Teknikens Värld:
”Opel Zafira Tourer har smart stolsfällning och få familjer behöver större bil än så här. Det är också bra att den finns med såväl snål diesel som gasdrift.”