Toyota är det företag i världen som investerar mest i forskning och utveckling. Det framgår av analysföretaget Booz & Co:s årliga kartläggning av de 1000 mest innovativa företagen. För 2012 uppgår koncernens FoU-satsning till omkring 9,9 miljarder dollar (motsvarande drygt 65 miljarder svenska kronor). Totalt har Toyota dessutom klättrat till sjunde plats bland världens mest innovativa företag.

I 2012 års upplaga av ”The Global Innovation 1000” placerar sig Toyota före de tre stora läkemedels¬företagen Novartis, Roche och Pfizer. Det är ett kraftigt kliv uppåt, jämfört med 2011, då Toyota kom på sjätte plats globalt när det gäller investeringar i forskning och utveckling.

Närmaste fordonstillverkare i årets upplaga är GM som kommer på nionde plats i listan. Bästa ”svenska” företag är AstraZeneca, som kom på 20e plats.

Även när det gäller det mest innovativa företaget i världen rankas Toyota högt i undersökningen. Koncernen kommer där på sjunde plats, ett kliv upp från fjolårets niondeplacering och Toyota är det enda bilföretaget på tio-i-topp-listan. På förstaplatsen finns Apple, följt av Google och 3M.