Norton lanserar en ny ytförbättringsrondell som ger effektivare slutbearbetning efter slipning av detaljer i t.ex. stål, rostfritt samt aluminium och andra icke-järnmetaller. Den nya rondellen, som har beteckningen Vortex RapidFinish, är spindelmonterad vilken gör den lämpad för bearbetning i t.ex. svåråtkomliga utrymmen.

Den nya Vortex RapidFinish-rondellen används för ytförbättring efter slipning med t.ex. navrondeller, fiber- eller lamellrondeller för att uppnå slutlig ytfinhet. Användningsområdet omfattar bl.a. borttagning av sliprepor, bearbetning av ytdefekter, gradning, kantbrytning, rengöring, korrosion- och oxidborttagning och polering. Den ger enligt tillverkaren en jämn och fin yta utan bränning, och ger snabb bearbetning i kombination med lång livslängd.

Vortex RapidFinish-rondellen har 150 mm diameter och 13 mm tjocklek. Spindelns diameter är 8 mm. Den är avsedd för användning i elektriska eller pneumatiska maskiner för skilda användningsområden inom exempelvis mekaniska verkstäder, gjuterier, bilplåt- och billackeringsverkstäder, varvs- och offshoreindustri, verkstadsindustri, tillverkning av rostfria detaljer för t.ex. livsmedelsindustrin. Vortex RapidFinish används för påfrestande gradning, slutbearbetning, borttagning av svetsstänk och sliprepor, nedslipning av mindre svetsar, bearbetning av diskbänkar, tankar mm. I Vortex-sortimentet för ytbearbetning ingår även rondeller monterade på en glasfiberarmerad stödplatta för användning i vinkelslipmaskin, kvickrondeller med snabbfäste typ TR samt pressade rondeller för montering på lös spindel.

Vortex RapidFinish är tillverkad av polernylon med ett patenterat slipmedel som i kombination med en helt ny tillverkningsmetod ger upp till dubbla avverkningen jämfört med konventionella ytförbättringsrondeller. Ett nytt avancerat bindemedel ger ökad livslängd med upp till fördubblat antal bearbetade detaljer per rondell med bibehållen ytfinhet enligt tillverkaren. Rondellen har jämn och konstant avverkning och ger högre kvalitet på de bearbetade detaljerna utan smetning eller besvärande lukt.

”Med den här nya spindelmonterade ytförbättringsrondellen Vortex RapidFinish breddas användningsområdet ytterligare så att till exempel svetsslipning i trånga utrymmen blir betydligt enklare” säger Jonas Falk, försäljningsansvarig på Saint-Gobain Abrasives AB.

Se även www.saint-gobain-abrasives.com