ESAB lanserar svetsströmkällorna Origo Mig 4004i och 5004i. De kompakta och kraftfulla inverterbaserade svetsströmkällorna är utvecklade för MIG-/ MAG- och MMA-svetsning med hög produktivitet. De nya familjemedlemmarna sätter en ny standard för vad svetsare kan förvänta sig av industriell svetsutrustning. Trots dess kompakta design och låga vikt finns det rejäla muskler under skalet. Intermittensfaktor på hela 350A vid 100 % talar för sig själv.

Typiska tillämpningar är högproduktiv konstruktion i stål och rostfritt stål, energisektorn (inklusive torn för vindkraftverk), fordonsindustrin, stålbyggnadsteknik samt varvs- och offshoreindustri. De innovativa strömkällorna fungerar utmärkt för manuell svetsning, men är lika väl lämpade för mekaniserad svetsning med ESAB Miggytrac och Railtrac.

Matarverken Origo™ Feed 3004 (matarrullar på Ø 30) eller arbetshästen Origo™ Feed 4804(matarrullar på Ø 48) kan väljas. Dessa matarverk kan användas antingen med standardtrådspolar eller med ESABs bulkförpackning Marathon Pac™, som eliminerar den stilleståndstid spolbyten medför.

Samtidigt har utrustningen hög intelligens, QSet™- funktionen väljer automatiskt optimala svetsparametrar i kortbågsområdet. Beroende på vilket matarverk som valts kan strömkällorna användas med solidtråd eller rörtråd med diameter upp till 1,6 eller 2,4 mm. Strömkällorna står på en robust vagn med 4 lyftöglor och är därför lätta att transportera. Den låga vikten, 46 kg utan och 50 kg med kylsystem, gör inte saken sämre.

Inställningspanelerna är mycket logiska och de funktioner som används frekvent ligger väl synliga på panelerna. Specialfunktionerna är dolda och tas fram vid behov. Välj mellan ESABs avancerade baspanel MA23 eller MA24, en mer sofistikerad synergisk panel med QSet™- funktionalitet. Fjärrdon kan anslutas till båda. Utöver detta hjälper synergilinjefunktionen svetsaren att svetsa med de för den aktuella kombinationen av grundmaterial, tråd och gas optimala parametervärdena.
ESAB fokuserar på användarvänligheten för svetsaren och väl genomarbetade brukarstudier visar att en avancerad inställningspanel inte behöver se ut som en cockpit.

Origo™ Mig 4004i och 5004i har högre verkningsgrad än 85 % och effektfaktor nära 1 – allt för att hålla energikostnaden så låg som möjligt. För att ytterligare sänka energiåtgången slår det behovsstyrda kylsystemet från automatiskt efter 6,5 minuters inaktivitet.

www.esab.se