Volvo Personvagnar banade redan 1997 väg för ett helt nytt segment med Volvo V70 Cross Country. Nu, 15 år senare, tar nya Volvo V40 Cross Country den unika kombinationen av en kapabel, robust bil med elegant utstrålning till helt nya höjder genom att etablera en Cross Country bland premiumbilarna i C-segmentet.

Föraren i en V40 Cross Country sitter 40 mm högre än i en standard-V40. Den kapabla känslan förstärks med en rad unika Cross Country detaljer:

  • Lika stora hjul som på en Volvo V70, med fälgar upp till 19 tum.
  • Front med mörk kontrasterande stötfångare, grill med mönster som en bikaka och upprättstående positionsljus.
  • Skulpterade nedre sidopartier i kontrasterande färg.
  • Bakre stötfångare i kontrasterande färg och med inbyggd hasplåt.

V40 Cross Country, en femdörrars bil med fem sittplatser, har också en rad andra eleganta detaljer med direkt koppling till muskulösa SUV:er, t.ex. den svarta, anodiserade högblanka inramningen av sidorutorna, de svarta backspegelkåporna och railsen som smidigt följer taklinjen.

Tema i koppar och brunt
Lanseringsfärgen Raw Copper går igen även inne i bilen, t.ex. i de kontrasterade sömmarna. Uttrycket kan förstärkas ytterligare av den som väljer en mittkonsol i utförandet Copper Dawn. Läderklädseln finns i fem olika versioner, inklusive accentfärgen Espresso Brown.

Fyrhjulsdrift för bättre körbarhet
V40 Cross Country har klassledande köregenskaper. Möjligheten att välja fyrhjulsdrift (All Wheel Drive) på bensinturbon T5 ger ännu bättre körbarhet på alla vägar i alla väder.

Den femcylindriga, turboladdade 2,5 liters T5-motorn har en effekt på 254 hk och ett vridmoment på 400 Nm, inklusive 40 Nm överladdning under acceleration. T5 kommer med automatlåda och accelerationen 0-100 km/h går på 6,1 sekunder. Bränsleförbrukningen är 7,8 l/100 km (EU, kombinerad körning).

På vissa marknader finns T5 också i en tvålitersversion med 213 hk och 300 Nm vridmoment.

T4, en 1,6 liters GTDi-motor har 180 hk har ett maximalt vridmoment på 270 Nm, inklusive 30 Nm överladdning. Bränsleförbrukningen ligger på 5,5 l/100 km i V40 Cross Country. Det motsvarar koldioxidutsläpp på 129 g/km.

En tvåliters, fyrcylindrig T4-motor med 180 hk och 300 Nm finns tillgänglig på vissa marknader.

Smidig Powershift-växellåda
T5-versionen kommer med en sexstegad automatisk växellåda medan T4 kan kombineras med den automatiska sexstegade Powershift-lådan eller en sexväxlad manuell låda. Powershift fungerar i princip som två parallella manuella växellådor med separata kopplingar, ett system som ger snabba, bränslesnåla växlingar.

Bränslesnåla dieslar
Den femcylindriga, turboladdade tvåliters dieselmotorn D4 ger bränsleeffektiv körglädje. Motorn har 177 hk och ett vridmoment på 400 Nm över ett brett varvtalsregister. Accelerationen 0-100 km/h tar 8,3 sekunder med automatlåda (8,6 sekunder med manuell). Bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen är 4,4 l/100 km (117g/km) med manuell växellåda och 5,2 l/100 km (137 g/km) med automatväxel (EU, kombinerad körning).

Dessutom finns tvålitersmotorn D3 som ger 150 hk och 350 Nm.

Båda turbodieslarna kan kombineras med sexstegade automatväxellådor eller en sexstegad manuell växellåda.

D2-version med koldioxidutsläpp på 99 g/km
I D2-versionen är koldioxidutsläppen nere på klassledande 99 g/km – vilket motsvarar en bränsleförbrukning på bara 3,8 l/100 km. 1,6-litersmotorn har 115 hk och ett vridmoment på 285 Nm, inklusive överladdning på 15 Nm. D2-motorn kombineras med en sexstegad manuell växellåda.

Start-stopp på alla motorer
Samtliga motorer har start-stopp och bromskraftåtervinning, både med manuell och med automatisk växellåda.

Hill Descent Control
För ökad komfort vid körning på backiga vägar finns V40 Cross Country även med Hill Descent Control på T5-versionen med AWD. Tekniken reglerar automatiskt bilens fart i nedförsbacke. V40 Cross Country har även en praktisk Hill Hold funktion som förenklar start i backe.