För att kunna koppla ett släp, en mindre husvagn eller en dragkroksmonterad cykelhållare till en Ford Focus var man fram tills nyligen tvungen att välja en fast dragkrok med kula eller en manuellt infällbar dragkrok. Nu är en helt ny lösning på väg att konkurrera ut de tidigare metoderna – bara några månader efter att den lanserats.

Fords användarvänliga modell är den första elektriskt infällbara dragkroken inom detta segment. När dragkroken inte används döljs den under bilens bakre stötfångare vilket innebär att bilen behåller sin eleganta siluett och parkeringsförmåga.

– Allt fler Focus-kunder vill ha eller behöver en dragkrok för att kunna utöva olika utomhusaktiviteter, säger Kurt Reinhold, varumärkeskoordinator på Ford Europa. Samtidigt vill de dock bevara Focus utseende – när dragkroken inte används ska den inte synas.

Focus, som har en dragkapacitet (med bromsat släp) på upp till 1 500 kg, är den första mindre familjebilen som erbjuder denna teknik. Mindre än sju månader efter lansering har försäljningen av den nya dragkroken redan gått om försäljningen av kuldragkrokar och manuellt infällbara dragkrokar. Ford planerar nu att använda tekniken även på andra modeller, bland annat Mondeo, S-MAX och Galaxy.

Fords elektriska infällbara dragkrok manövreras med en knapp i bagageluckan.

Dragkroken finns för alla Focus-karosser och har en 13-stiftskontakt för belysning och andra system på moderna släp och husvagnar som ansluts till bilens batteri för att säkerställa elförsörjningen. Systemet kan endast aktiveras när tändningen är frånslagen och bagageluckan öppen.

Kunder som väljer att utrusta sin nya Focus med en elektrisk infällbar dragkrok får backstartshjälp och släpbalansering utan extra kostnad.

Backstartshjälpen förhindrar att fordonet rullar bakåt vid start i backe. Bromstrycket behålls i upp till tre sekunder så att föraren hinner släppa bromsen och sätta bilen i rörelse utan att använda handbromsen.

Systemet för släpbalansering använder bilens elektroniska stabiliseringsprogram (ESP) för att känna av om släpet börjar svaja och bromsar då fordonet gradvis, först genom att reducera motorkraften och sedan genom att aktivera bromsarna.

Fords elektriska infällbara dragkrok erbjuds även för eftermontering genom lokala Ford-återförsäljare.