Under första halvåret 2012 registrerades 63 739 miljöbilar i hela landet. Det motsvarar 41 procent av alla nya bilar, vilket kan jämföras med 38 procent under helåret 2011. Men det är stor skillnad mellan kommunerna, där andelen miljöbilar varierade från 6 till 57 procent. Det framgår av statistik från Trafikanalys som presenteras av Statoil.

– Övergången till bränslesnåla bilar och förnybara drivmedel är viktiga pusselbitar för att motverka den pågående klimatförändringen, säger Anders Huss, Kommunikationsdirektör på Statoil Fuel & Retail Sverige.

Under första halvåret 2012 registrerades totalt 154 008 nya bilar i Sverige, varav 41,4 procent var miljöbilar. Av de nya miljöbilarna var 67,3 procent bränslesnåla dieselbilar, 21,5 procent bränslesnåla bensinbilar och 1,3 procent elbilar eller elhybrider, medan 4,4 procent av miljöbilarna kan köras på gas och 5,5 procent på etanolbränslet E85.

Högst andel miljöbilar registrerades i Vänersborg, 57 procent, och lägst andel i Åsele, 6 procent.

– Den som inte har egen bil kan glädjas åt att det har blivit allt lättare att hyra miljöbilar. Under 2012 kommer exempelvis samtliga Statoils personbilar för uthyrning att vara miljöbilar, säger Anders Huss.

Köparen av en miljöbil får en femårig befrielse från fordonsskatt, och anställda som har en gasbil, elbil eller så kallad laddhybrid som förmånsbeskattad tjänstebil kan få rabatt på förmånsvärdet.

Av de totalt 154 008 nya bilarna var 65 procent dieselbilar, vilket kan jämföras med 60 procent under helåret 2011. Av dieselbilarna var i sin tur 43 procent klassade som miljöbilar.

– Nya bilar, speciellt dieselbilar, har mycket lägre bränsleförbrukning än äldre. Dessutom är nya bilar som regel också säkrare, säger Anders Huss.

Topp 5 kommuner:

1. Vänersborg
2. Pajala
3. Mariestad
4. Åmål
5. Trollhättan

Botten 5 kommuner:

1. Åsele
2. Dorotea
3. Älvdalen
4. Norsjö
5. Åre