Renaults försäljning av elbilar går bra. En av många som nu väljer att köra grönt är Bosse Rappne som driver Ulriksdals Trädgårdar i Solna.

Det är stark efterfrågan på eldrivna Renault Kangoo Z.E. (zero emission) Renault har redan order på 150 bilar och räknar med att sälja totalt över 500 bilar i Sverige i år! En kraftig ökning mot bakgrund av att det bara registrerades knappt 200 elbilar i landet under förra året.

– Tvärtemot vad en del experter hävdat så finns det ett stort uppdämt behov av elbilar. Vi riktar oss främst mot kommuner och företagskunder och hos dessa har vi fått stort genomlag för vår eldrivna transportbil, säger Fredrik Wigelius, försäljningschef på Renault i Sverige.

Renault har satsat just på den eldrivna versionen av transportbilen Kangoo som finns i flera utföranden och som även kommer med fem säten.

– Kommuner och företag har tusentals bilar av den här typen vanliga förbränningsmotorer. Det är transportbilar som ofta körs mellan fem och tio mil om dagen. Då är elbilen ett perfekt alternativ, och det märker vi nu.

Renault Kangoo Z.E. har också ett jämförelsevis lågt inköpspris, från 202.300:- (exklusive moms), vilket bara är omkring 70 000 kr mer jämfört med en konventionell diesel- eller bensindriven variant. Många elbilar är minst dubbelt så dyra jämfört med motsvarande modell med vanlig motor.

-Vårt pris är helt rätt, men anledningen till att våra kunder vill ha elbilar är främst intresset av symbolvärdet av att köra grönt. Men det är också avgörande att elbilen har rätt prestanda och kan klara en daglig körsträcka upp till tio mil i alla väder året runt, fortsätter Fredrik Wigelius

En annan viktig faktor för den stora efterfrågan är att Renault valt att hyra ut bilens batterier till en fast och låg månadskostnad på från 750 kr ex moms.

-Att våra kunder slipper att äga batterierna har fått mycket positivt gensvar och gör att många väljer att köpa just Renault Kangoo Z.E. I och med att kunderna hyr batterierna till en fast månadskostnad behöver ingen bekymra sig över batteriernas kapacitet och livslängd.

De första Kangoo Z.E. bilarna levereras nu till bland andra Samhall, Vattenfall, Peab och Skövde kommun.

– Elbilsförsäljningen går för högtryck och våra återförsäljare tecknar flera nya order varje dag. Renault har även tre personbilsmodeller som drivs med el till 100 %; Fluence, Zoe och Twizy. Dessa har nyligen lanserats i Europa och så småningom kommer vi bredda sortimentet även här i Sverige, avslutar Fredrik Wigelius.