Det är bara några månader sedan som Ford Focus med 1,0-liters EcoBoost-motor lanserades och redan har modellen blivit mycket uppskattad för sin bränslesnålhet. Häromdagen visade 125-hästars Focus med 1,0-liters EcoBoost att den också är snabb; bilen satte hela 16 FIA-världsrekord* (FIA = Fédération Internationale de l’Automobile) på distanser från 1 km till 4 104,7 km.

Förarna – däribland Fords rallystjärna Jari-Matti Latvala – satte rekorden under två dagar på testbanan CERAM i franska Mortefontaine. Latvala och åtta journalister från Frankrike och USA körde tre stycken Focus med 1,0-liters EcoBoost-motor, exakta samma modeller som finns till försäljning ute hos Fords alla återförsäljare i Europa.

”Den här lilla motorn är vassare än sin storlek”, säger Latvala, som brukar köra 304 PS Ford Fiesta RS World Rally Car. ”De här rekorden visar att Focus 1,0-liters EcoBoost kan vara väldigt kul att köra – samtidigt som den är bränslesnål.”

För att få delta måste varje bil köras in under kontroll från en representant för FFSA (Fédération Française du Sport Automobile) sedan den valts ut på Fords fabrik i tyska Saarlouis.

De tre Focus 1.0-liters EcoBoost-bilarna satte världsrekord* i klassen under 1,0 liter på distanserna 1 km och 1 engelsk mil med stående och flygande start; de satte dessutom rekord på distanser från 10 km till 4 104,7 km. Bilarna satte slutligen rekord för snitthastigheten* vid körningar på en, sex, tolv och tjugofyra timmar.

Högsta genomsnittsfart var 191,056 km/h, som registrerades i samband med att världsrekordet för en timmes körning sattes*.

Focus 1,0-liters EcoBoost 125 hk går från 0 till 100 km/h på 11,3 sekunder och har en topphastighet på 193 km/h. Den drar 5,0 l/100 km och har koldioxidutsläpp på 114 g/km. En 100-hästars version av motorn är den bränslesnålaste bilen i sin klass (4,8 l/100 km) och släpper ut endast 109 gram CO2 per km.

* Alla rekord omfattas av kontroll från Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) enligt kategori B (serietillverkade bilar), grupp 1 (fyrtaktsmotorer), klass 5 (motorvolym 850–1000 cc).

**Alla bränsleförbrukningsvärden och koldioxidemissioner i g/km är hämtade från officiellt godkända tester i enlighet med EG-direktivet 93/116/EG. Värdena har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEC och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.