Automässan, nordens största mötesplats för bileftermarknaden, växer.
– Det är nu klart att DRF, däck- och hjulfackhandelns och serviceverkstädernas organisation, går in som officiell samarbetspartner till mässan, berättar Carmen Brüning, projektledare för Automässan.

När Automässan slår upp sina portar i Göteborg den 15:e januari 2014, så är det en mässa där däck, fälg, hjul samt verkstadsutrustning för detta område tagit ytterligare utrymme tack vare det officiella samarbetet.
– Vi är en stor bransch med nära 800 företag, inklusive kedjorna, anslutna enbart till Däckspecialisternas Riksförbund (DRF), berättar Anders Karpesjö, vd för branschorganisationen och tillägger:
– Vi har en medlemsökning med 75 procent sedan 2004.

Anders Karpesjö beskriver samarbetet med Automässan som ett naturligt steg för DRF eftersom det inte funnits något officiellt forum för däck sedan flera åt tillbaka.
– Vi har varit med som utställare på Automässan 2008 och 2011, samtidigt som vi inte ser något behov av att göra någon egen sak.
– Utan vi är en naturlig del av Automässan precis som vi är en naturlig del av fordonsbranschen. Detta förstärktes ytterligare i fjol när vi fick skolverket att införa ämnet hjulutrustningsteknik på gymnasiet, berättar han.

DRF är en gammal branschorganisation med stolta anor från 1935. Namnet Däckspecialisternas Riksförbund tillkom i mitten av 60-talet. Som DRF-medlem är man auktoriserad däckspecialist.
Utöver branschövergripande frågor som branschstruktur, regelverk etc, arbetar DRF med dels myndighetskontakter inom trafiksäkerhetsområdet, dels kompetensutveckling.
– När mässan arrangeras är det bara en termin kvar på den nya gymnasieutbildningen till däck- och hjulmekaniker – det kommer att bli spännande att få hälsa den första kullen studenter välkomna till Automässan 2014, avslutar Anders Karpesjö.

Automässan arrangeras av Svenska Mässan på uppdrag av SBF, Sveriges Bildelsgrossisters förening, och FVU, Fordonsverkstadsutrustarna. Bland officiella samarbetspartners med plats i mässrådet återfinns MRF, Motorbranschens Riksförbund, MAF, Motorbranschens Arbetsgivareförbund samt nytillskottet DRF.
Automässan brukar locka 15000-20000 besökare och arrangeras vart tredje år i Göteborg.