Under längre bilresor är det lätt att gå varandra på nerverna. En tredjedel av svenskarna tycker att besserwissern är den värsta typen att ha i passagerarsätet. Det visar en undersökning som däck- och servicekedjan Vianor låtit genomföra bland drygt 1 000 svenskar.

Förutom besserwissern undviker svenskarna helst att åka bil med folk som pratar för mycket, snackar i telefonen eller smaskar när de äter. Det är Stockholmarna som retar sig mest på besserwissern, medan man i Sydsverige retar sig ovanligt mycket på mobilpratarna. I Västsverige är det istället pratkvarnen som är ovanligt impopulär.

Förvånande nog är det ungdomar i åldern 18-29 år som är mest upprörda över telefonpratare i passagerarsätet.

Vem är din värsta medpassagerare?
Besserwissern (37 %)
Pratkvarnen (14 %)
Telefonprataren (13 %)
Smaskaren (10)
Sovaren (9 %)
Vet ej (8 %)
Mobilsurfaren (3 %)
Kartläsaren (3 %)
Annat (3 %)

Fakta om undersökningen
• Metod: Webbundersökning
• Tidsperiod: 2012-03-28 till 2012-04-04
• Undersökningsföretag: Snabbasvar.se
• Urval: Representativt urval av svenska befolkningen
• Antal respondenter: 1.042