Mean Green, världens snabbaste hybridbil, har satt två nya världsrekord i hastighet på Goodyear-däck. Den 27 april 2012 Wendover Airfield i Utah, USA, slog Volvo-byggda lastbilen som ägs och drivs av Boije Ovebrink, två internationella hastighetsrekord. De nya rekorden omfattar stående kilometer och flygande kilometer [1].

De preliminära resultaten [2] blev:

  • Stående kilometer – 153,252 km / h (tidigare 152,253 km / h)
  • Flygande kilometer -236,577 km / h (tidigare 218,780 km /h)

Mean Green genererar enorma 2.100 hästkrafter (1566 kW) och 6770 Nm vridmoment – varav 200 hästkrafter (149 kW) och 1198 Nm av vridmoment kommer från den elektriska motorn. Aerodynamik spelar också en viktig roll för att uppnå toppfart, så Volvos designers valde en nordamerikansk VN hytt och anpassade den till den optimala aerodynamiska formen för lastbilen.

Däck som klarar de enorma påfrestningar är viktiga och Goodyear har arbetat nära med Volvo i detta projekt och specialutvecklat däck för Mean Green. Noll till 100 km / h på fyra sekunder är imponerande för en bil, än mindre en lastbil som väger sex ton. Men det är precis det Boije Ovebrink uppnått genom att bryta världsrekordet på Goodyear-däck. De är specialbyggda och baseras på 495/45R22.5 Marathon Long Haul drive, som kan motstå det enorma vridmoment och höga hastigheter som krävs.

[1] Standing kilometer – The truck starts off from a standstill, spanning the 1,000-meter course in one direction and then the other. The average speed from the two runs is noted as the official figure. Flying kilometer – The truck is in motion prior to spanning the defined 1,000-meter course in each direction.

[2] The new world records are subject to FIA recognition, which will occur in about 30 to 60 days.