Foto: Statoil

Statoil har inte drabbats av några rån/rånförsök första kvartalet i år. Jämfört med 2011 då Statoils stationer utsattes för totalt 15 rån/rånförsök varav 7 rån/rånförsök skedde under första kvartalet.

Totalt anmäldes 202 butiksrån under första kvartalet 2012 i Sverige, vilket är en höjning med 4 procent jämfört med föregående år. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Givetvis är det mycket positivt att det inte skett något rån/rånförsök mot Statoil under första kvartalet i år. Det är ett resultat av vårt förebyggande säkerhetsarbete men självklart fortsätter vi att arbeta för en ökad trygghet för vår stationspersonal. Att försöka råna våra stationer är att ta en stor risk eftersom rånbytet är lågt och de flesta rån klaras upp, säger Torbjörn Lenstad, säkerhetschef Svenska Statoil.

Under förra året (2011) hade rånbytet ett varuvärde under 200 kronor på Statoils stationer och sju av tio rån mot Statoil klarades upp.

– Vi satsar framför allt på utbildning av vår personal i kombination med teknisk utrustning. Samtliga av våra fullservicestationer har slutet kontanthanteringssystem vilket bidrar till att rånarna inte får med sig kontanter. Det skapar en ännu tryggare arbetsplats för vår personal, säger Torbjörn Lenstad.

Statoil arbetar sedan flera år systematiskt med att öka säkerheten och att minska risken för rån på stationerna. Bland annat utbildas personalen i hur man agerar vid butiksrån, till exempel hur man tar signalement på rånarna. Samtidigt har olika tekniska lösningar införts, som exempelvis slutet kontanthanteringssystem, övervakningskamera och larm.