Nu har helt nya Mazda CX-5 krocktestats i USA av IIHS, Insurance Institute for Highway Safety, USA:s motsvarighet till europeiska Euro NCAP. Resultatet blev toppbetyg i samtliga fyra testmoment och IIHS ger därför Mazda CX-5 sitt högsta betyg, ”Top Safety Pick”.

Den kompakta crossovern CX-5 är den första bilen från Mazda med nya Skyactiv-tekniken, vilket inte bara innebär snåla motorer och nya växellådor, utan även en helt ny bottenplatta och karossuppbyggnad. Mazda har länge arbetat med sin gramstrategi för att bygga så lätta bilar som möjligt. I nya CX-5 består karossen av 61 % höghållfasthetsstål, som är lättare, men starkare och ger en mera vridstyv kaross. Mazda CX-5 är också först inom bilindustrin att använda ultrasuperhöghållfasthetsstål på 1 800 MPa till stötfångarnas balkar fram och bak, vilket ger en ännu bättre stötupptagande funktion.

I USA krocktestas bilarna på fyra olika sätt, rakt framifrån, från sidan, rakt bakifrån samt från 2010 mäts även krafterna när bilen slår runt.

De allra första exemplaren av nya Mazda CX-5 har i dagarna nått de svenska Mazda-återförsäljarna. Officiell premiär blir det den 12 april för versioner med bensinmotorer, medan dieslarna kommer först en bit in i maj. En version med stark dieselmotor på 150 hästkrafter, framhjulsdrift och manuell växellåda kvalar in som svensk miljöbil på 119 g/km.