Tillgång till bil för 62 kronor i månaden. Enkel bokning på internet. Körning på solkraft utan minsta lilla utsläpp. Nej, det är ingen framtidsvision. Det är det nya bilägandet som nu nått Helsingborg.

Du måste inte äga för att kunna köra. Det är den enkla logiken bakom Elbilspoolen i Helsingborg. Poolen är öppen för både företag och privatpersoner. För att kunna låna bilar krävs vanligt körkort och medlemskap.

Den som är medlem får ett personligt nyckelkort för att öppna bilen. Bokningen görs på internet. Bilarna kan bokas för en halvtimma upp till en helg eller mer. Utöver månadsavgiften betalar medlemmarna bara för den tid de kör. Ingen kilometeravgift eller bokningsavgift tillkommer.

I poolen ingår sex stycken Nissan Leaf. Helsingborg är den första staden i Sverige som får leveranser av biltypen.
Bilarna placeras på parkeringen vid The Tivoli, nära Dunkers Kulturhus och vid OJ-parkeringen på Carl Krooks gata. Vid The Tivoli finns ett solcellstak som gör att tre av bilarna blir självförsörjande på el. Därmed är Helsingborg också första stad i landet som får solcellsladdade poolbilar för allmänheten, kanske först i Europa

Elbilspoolen i Helsingborg är ett samarbetsprojekt mellan Öresundskraft och Move About, och ingår i elbilsprojektet Nordic Electric Avenue, delfinansierat av Nordiska ministerrådets Energi- och transportprogram.