Den dynamiska nya konceptbilen Ford Tourneo Custom gör sin världsdebut på 2012 års bilmässa i Genève om en dryg vecka, där den kommer att ta den europeiska marknaden för persontransportbilar till en ny nivå av stil och energi.

Konceptbilen Tourneo Custom är en förhandstitt på en helt ny serie familjebilar, som senare kommer att följas av skåpbilar. Bilen har ett spännande nytt utseende som tilltalar kunder som vill ha stil, funktionalitet och utrymme.

– Vårt kommande modellutbud ger oss möjlighet att locka nya kunder genom en helt ny och spännande inriktning, vilket är en utmaning som vi har tagit till oss helhjärtat, säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.

Konceptbilen Tourneo Custom innehåller en första glimt av en rad spännande nya funktioner som ger fordonet tilltalande personbilsegenskaper. Bland annat har fordonet en helt ny interiör med praktisk förarplats och en lyxig helklädd kupé med samma känsla och högkvalitativa material som en modern flersitsig sedan.

Konceptbilen visar även upp en rad smarta nyheter, inklusive justerbara och löstagbara baksäten, avancerat röstaktiverat SYNC-system med nödhjälpsfunktion och den senaste Ford ECOnetic-tekniken med låga koldioxidutsläpp.

Dramatiskt nytt formspråk
Konceptbilen Tourneo Custom visar tydligt en dramatisk ny designinriktning för Fords skåpbilsprogram, som kommer att presenteras senare under 2012.

Med sitt avancerade, strömlinjeformade utseende förkroppsligar fordonet samma dynamiska egenskaper som Fords personbilar med kinetic design – något som ger en stark känsla av rörelse även när fordonet står stilla.

– Vi bestämde oss för att skapa en modell med rena, futuristiska linjer och verklig närvarokänsla, förklarar Paul Campbell, chefsdesigner, Ford Europa.

De välbekanta designegenskaperna från kinetic design bidrar till att ge konceptbilen Tourneo Custom dess unika karaktär, inklusive den djärva trapetsformade grillen, den starka och kraftfulla axellinjen, de tydliga hjulhuskanterna och fönsterlinjerna med sin tydliga bakre ”kick-up”.

Konceptet förstärks ytterligare genom en rad eleganta detaljer, från krominfattningen runt grillen och den slående LED-belysningen i fronten till det dynamiska utseendet hos 18-tums lättmetallfälgarna.

Lyxig personbilsliknande interiör
Konceptbilen Tourneo Custom har en helt ny interiör som tar persontransportbilsmarknaden till en helt ny nivå av stil och förfining.

– Vi ville ge föraren och passagerarna i baksätet en interiör som har samma design- och kvalitetsstandard som de kan förvänta sig av en modern, flersitsig sedan, fast med gott om utrymme för passagerare och bagage, förklarar Campbell.

– Från den moderna och praktiska förarplatsen till det lyxiga baksätet med läderfinish, visar konceptbilen Tourneo Custom att interiören i den här klassen kan vara både funktionell och attraktiv.

Den stilfulla, skulpterade instrumentpanelen är anpassad efter föraren och är försedd med teknik som är nära besläktad med tekniken i Fords personbilsprogram. Precis som utsidan följer interiören samma principer för kinetic design som de senaste personbilarna, till exempel den strama vingformen på den övre instrumentpanelen.

Passagerarna i baksätet omges av utrymme och lyx, där den helklädda kupén har inslag av djärv kinetic design på sidopanelerna med koppling till samma utseendemässiga tema som i fronten.

Själva baksätena har en helt ny konstruktion och är enkla att fälla ned på flera olika sätt, eller ta bort helt. Därmed kan kupén enkelt anpassas för arbete eller fritid.

Bland de smarta och nyskapande funktioner som ingår i konceptet märks:

  • ECOnetic-teknik – Fords avancerade funktioner med låga koldioxidutsläpp, inklusive automatisk start-stopp och smart förnyelsebar laddning
  • Röstaktiverat SYNC-anslutningssystem – gör att mobiltelefoner och musikspelare kan anslutas till fordonet och styras via röstkontroll
  • Nödhjälp – den här funktionen aktiveras via SYNC och är utformad för att hjälpa passagerarna att kontakta SOS Alarm om en olycka skulle inträffa, och lämna information om var fordonet finns
  • Avancerat bältessystem – inklusive krockkuddar på förar- och passagerarsidan, sidokrockkuddar och krockgardiner
  • Bakåtriktad kamera – inbyggd bildskärm i backspegeln
  • Filbytesvarning och Driver Alert – de senaste systemen för förarassistans som varnar föraren om systemet känner av att fordonet oavsiktligt lämnar filen eller att föraren blir trött bakom ratten

För att garantera att de förhöjda specifikationerna kompletteras med enastående prestanda och bränsleekonomi, drivs konceptet av en förfinad version av Fords 2,2-liters Duratorq TDCi-dieselmotorer med 155 hästkrafter.

Tre olika effektsteg kommer att finnas tillgängliga: 100 hk, 125 hk och 155 hk. Alla versioner kommer med sexväxlad manuell växellåda och är framhjulsdrivna.

Modellprogrammet kommer att omfatta ett stort urval av karosstilar och två hjulbaser (SWB och LWB) för extra bagage- eller lastkapacitet vid behov.