Nu har nya uppgraderade Mazda3 introducerats i Sverige. Utvändigt finns en del skillnader liksom interiört, men den största skillnaden är en förbättrad komfort med lägre ljudnivå samt ännu bättre och roligare köregenskaper. Och så priset som sänkts, framförallt på dieselversionen.

Nya uppgraderade Mazda3 har t.ex. en ny främre stötfångare med runda dimljus, ny tunnare bakre stötfångare för att lättare kunna lasta bilen samt nya 16- and 17-tums lättmetallfälgar. Interiörmässigt finns nya färgsättningar och nya klädslar och materialkvaliteten har höjts.

Men framförallt har Mazdas ingenjörer denna gång mest arbetat med komforten och köregenskaperna. Mera ljudisolerande material, framförallt i bottenplattan och hjulhusen, samt en något tjockare B-stolpe och ytterligare svetspunkter, gör att ljudnivån i kupén har blivit bättre.

Mazda3 är redan känd som en av de mest körglada bilarna i klassen. Men Mazda-ingenjörerna var inte nöjda. I nya uppgraderade Mazda3 har de förbättrat vägegenskaperna så att de nu är mer konstanta och linjära. Mazda kallar detta på japanska för Toitsu-kan. För att uppnå detta har nya Mazda3 samma förstärkningar i framvagnen som tidigare endast prestandamodellen Mazda3 MPS hade. Dessutom finns ett nytt stabiliseringsstag i framvagnen. Stötdämparna har fått andra sättningar för bättre komfort och den elektrohydrauliska servostyrningen har förbättrats för att ge mera känsla i styrningen.

Miljöbil med förbättrad dieselmotor
På motorsidan är det framför allt den mindre dieselmotorn som utvecklats. 1.6 liters-motorn ger fortfarande 115 hästkrafter och har ett maximalt vridmoment på 270 Nm mellan 1,750 och 2,500 rpm. Tillsammans med en sexväxlad manuell växellåda drar en KombiSedan nu bara 4.3 l/100 km vid blandad körning, en minskning på 2,3 %, och har ett CO2-värde på 115 g/km.

Men även de övriga motorerna har fått lägre bränsleförbrukning och utsläpp av CO2 med upp till fyra procent. Något som bidragit till detta är bl.a. ett ännu lägre luftmotstånd med ett Cd-värde på endast 0,27 för Sedan-modellen och 0,29 för KombiSedan.

Förutom dieselmotorn på 1.6 liter finns en 2,2 liters dieselmotor på 185 hästkrafter och med ett maximalt vridmoment på 400 Nm samt tre olika bensinmotorer, en 1.6 liters på 105 hästkrafter, en två litersmotor med bränslebesparande start/stopp-system på 150 hästkrafter samt den starka 2.3 liters turbomotorn på 260 hästkrafter i MPS-modellen. Nya Mazda3 finns även med en femväxlad automatisk växellåda i kombination med en två liters bensinmotor på 150 hästkrafter.

Växlingsindikator och ny TomTom
Andra nyheter på nya uppgraderade Mazda3 är t.ex. en växlingsindikator och ett nytt prisvärt navigationssystem från TomTom.

På den svenska marknaden finns nya Mazda3 i två olika utrustningsversioner, Advance och AdvancePlus.

Priset för en Mazda3 1.6 bensin i Advance-utförande är 169 900 kronor, lika för både Sedan och KombiSedan, och samma som för den tidigare modellen. Med ett tillägg av 12 000 kronor får du istället en AdvancePlus, som bl.a. har större 17 tums lättmetallfälgar, regnsensor till framrutan, elektriskt uppvärmd framruta, dimljus fram, parkeringssensorer bak, elektriska fönsterhissar även bak, automatisk klimatanläggning med dubbla zoner, sportstolar fram samt Bluetooth handsfree för mobiltelefon och MP3-spelare.

I prislistan hittar vi även TomToms allra senaste navigationssystem med bl.a. en 5,8 tums stor pekskärm, Europa-kartor och med svenska röster till AdvancePlus för 6 900 kronor. Till AdvancePlus finns även ett teknikpaket, som innehåller bi-xenon strålkastare, adaptiva kurvljus och Mazdas prisbelönta RVM-system för 11 800 kronor till dieselversionerna. Till bensinversionerna innehåller teknikpaketet även smart key och startknapp och kostar då 15 300 kronor.

Bättre priser – framförallt på diesel
Nya uppdaterade Mazda3 har i flera fall fått ett bättre pris. AdvancePlus-paketet har sänkts med 1 500 kronor. Men den största prissänkningen står versionerna med 1.6 liters dieselmotorn för. Här har priset gått ner med 5 000 kronor för en Advance och med 6 500 kronor för en AdvancePlus. Mazda3 1.6 diesel börjar nu istället på 197 900 kronor.

Priser:
Mazda3 1.6 Advance 105 hk 169 900 kronor
Mazda3 1.6 AdvancePlus 105 hk 181 900 kronor
Mazda3 2.0 i-stop AdvancePlus 150 hk 206 400 kronor
Mazda3 2.0 aut. AdvancePlus 150 hk 213 400 kronor
Mazda3 1.6 DE Advance 115 hk 197 900 kronor
Mazda3 1.6 DE AdvancePlus 115 hk 209 900 kronor
Mazda3 2.2 DE AdvancePlus 185 hk 246 400 kronor
Mazda3 MPS 2.3 DISI Sport 260 hk 279 900 kronor

Samma priser gäller för både Sedan och KombiSedan. Mazda3 2.2 DE finns i Sverige enbart som KombiSedan. Mazda3 MPS tillverkas endast som KombiSedan.