Borttappade verktyg inom flygbranschen utgör ofta upp till 20 % av de verktygsbyten som görs under ett år. Verktyg som tappas bort under montering eller underhåll innebär ökade kostnader. Men vad som är mer allvarligt är att förlorade verktyg kan försämra flygsäkerheten.

Flygbolagen har därför ofta stränga regler för lagerövervakning och FOD-rutiner (Foreign Object Debris/Damage) i syfte att lokalisera och minska antalet kvarglömda verktyg i största möjliga utsträckning.

Det var viktigt att ta fram en lösning som var både enkel och sinnrik för att få maximal säkerhet efter monterings- och underhållsarbeten på flygplan.

Användningen av fluorescerande verktyg är en av lösningarna som syftar till att minska verktygsförluster och samtidigt förbättra säkerheten

Facom, Europas ledande tillverkare av professionella handverktyg, strävar alltid efter att tillhandahålla innovativa lösningar för sina kunder. Facom är det första företaget som tagit fram en lösning på det aktuella problemet och vi lanserar nu vår första fluorescerande verktygsserie.

Facom har skapat de första fluorescerande verktygen som lätt kan lokaliseras med ultravioletta lampor eller neonlampor i mörka och skuggade områden i flygplan.
De nya gula fluorescerande verktygen är lätta att se och enkla att lokalisera med rätt utrustning.

Facom erbjuder just nu 45-verktyg i en serie som kommer att utökas gradvis. De första verktygen är standardverktyg: skruvmejslar, tänger, måttstockar och Insex-nycklar.
De har samma hållfasthet och komfort som de klassiska verktyg som redan används på alla verkstäder.
De fluorescerande verktygen är en lösning för alla yrkespersoner oavsett om de arbetar inom flyget eller inom andra viktiga sektorer, t.ex. kärnkraftsindustrin eller det militära.