För 125 år sedan fick Carl Benz patent för ett trehjuligt ”fordon med gasmotordrift“. Och genom en spektakulär biltur från sydtyska Mannheim till Pforzheim gjorde hans fru Bertha honom berömd. Detta 125-årsjubileum firar Tyska Turistbyrån/DZT och delstaten Baden-Württemberg under hela sommaren 2011.

Från upptakten i Stuttgart den 7 maj till finalen den 10 september i Mannheim, finns det under 125 dagar över 500 evenemang om och kring bilen. De viktigaste händelserna äger rum på orter och regioner som har en särskild anknytning till bilen. I Stuttgart får motorsportintresserade göra en resa tillbaks till 1950-talet. På den historiska sträckan mellan Stuttgart och Leonberg återuppstod Solitude-rallyts dagar mellan den 22 och 24 juli 2011. Här presenterades legendariska och historiska tävlingsbilar, sportbilar och tävlingsmotorcyklar.

Karlsruhe är födelsestaden för Carl Benz och Karl Freiherr von Drais, cykelns uppfinnare. Under hela sommaren iscensätter Staatliche Museum für Naturkunde (det statliga naturhistoriska museet) bilen utifrån dess material i utställningen ”Mineralien in Fahrt“, på stadsmuseet kan man se utställningen ”Carl Benz und Carlsruhe” mellan den 16 juli 2011 och 29 januari 2012, och på Zentrum für Kunst und Medientechnologie ZKM kan man beundra spektakulära bilskulpturer av världskända konstnärer i utställningen ”Car Culture“ från den 18 juni 2011 till 8 januari 2012.

Den 10 september 2011 avslutar staden Mannheim automobilsommaren med premiären av “autosymphonic“; en symfoni för bil, orkester och kör. Där kommer hip-hop-kultbandet ”Söhne Mannheims“ uppträda tillsammans med radiokanalen Südwestrundfunks symfoniorkester och vokalensemble. Det musikaliskt visuella storevenemanget av kompositören Marios Joannou Elia äger rum i Friedrichsplatzanlage kring Mannheims kännetecken – vattentornet.

Läs mer om symfonin ”autosymphonic” på: www.autosymphonic.de